Alapjárati rendszerek vizsgálata

Autó szervízünkben dolgozó kollégák nagyon szeretik az alapjárati problémákat. (Fõleg amikor már több autószerelõ kollégánál is volt már a kocsi. És már a kollágák feladták a küzdelmet a hiba kijavításában.) Szóval mi is az alapjárat? Elengedett gázpedál állásnál a motor fordulatszámát egy bizonyos fordulaton gépkocsi típusa válogatja, de álltalában 750-950 fordulat/perc tartományban kell tartani. Régen azért egyszerûbb volt egy alapjárati hibát megtalálni és az alapjáratot beállítani. A karburátoros kocsiknál volt egy alapjárati csavar amit ha tekergetél (jó esetben sikerült beállítani.) A mostani modern kocsiknál ez teljesen átalakult. Egy alapjáratirendszer a következõ elemekbõl épül fel: elektromos gázpedál, motoros fojtószelep vagy (vannak még olyan típusok, ahol tényleg van még alapjárati motor) és a motorvezérlő elektronika (ECU). Ezeket az alkatrészeket vezetékek kötik össze. És ezeknek az alkatrészeknek a meghibásodásából alakulhatnak ki a hibák. Vagy esetleg a motor valahol plusz levegõt (fals) tud beszívni. Az alapjárati rendszerek vizsgálatának ez egy egyszerűsített felvázolása, a teljes bevizsgálási folyamat -- a mai korszerű autóknál -- egy rendkívül komplex diagnosztikai, javítási folyamat.

Alapjárati rendszerek vizsgálata 

Fojtó szelep vezérlő egység 

A fojtó szelep vezérlő egység komponens vezérli a motoron átáramló légmennyiséget, valamennyi lehetséges üzemi feltétel mellett.

A fojtó szelep vezérlő egység komponens házában találhatók a következő komponensek:  

  • fojtó szelep 
  • fojtó szelep állító motor 
  • fojtó szelep záró rugó 
  • fojtó szelep helyzet érzékelő I. 
  • fojtó szelep helyzet érzékelő II. 

A gázpedál modul komponens és a fojtó szelep komponens között nincs mechanikai kapcsolat. A motor vezérlő egység komponens a többi között a gázpedál helyzetéből (a vezető akaratának megfelelően) és a motor aktuális üzemi állapotából kiszámolja a fojtó szelep komponens szükséges nyitási szögét.

A következő komponensek számítják ki a fojtó szelep komponens nyitási szögét: 

  • fojtó szelep helyzet érzékelő I. 
  • fojtó szelep helyzet érzékelő II. 

Mindkét jelet a motor vezérlő egység ellenőrzi plauzibilitási szempontból. Ha a fojtó szelep vezérlő egység komponens nem megfelelő értékeket közöl, a fojtó szelep állító motor komponens vezérlése azonnal megszakad. A záró rugó ezért a fojtó szelep komponenst vészüzemi pozícióba helyezi, melynek hatására a motor fordulatszáma enyhén megemelkedik. A motor vezérlő egység komponensben hibabejegyzés készül. 

 

Gázpedál modul 

A gázpedál modul részegység felépítése és működési módja: fémlemezke, nyomtatott áramkör, borítás, gázpedál modul, menetpedál helyzetérzékelő I., menetpedál helyzetérzékelő II.. 

A gázpedál modul komponens a menetpedál komponensből, pedál ütközőből, mechanikus részegységekből valamint a menetpedál helyzetérzékelő I. és a menetpedál helyzetérzékelő II. komponensből áll. 

 

A mechanikus alkatrészek a menetpedál komponens szögmozgását egyenes vonalú mozgássá alakítják.  

A helyfüggő elektromágneses váltakozó tér hatással van a vevőtekercsekre és ott megfelelő váltakozó jelet indukál. Az indukált váltófeszültség a fémlemezkék helyétől függ. Üresjáratban a váltakozó feszültség kicsi, mivel a fémlemezke átfedése a vevőtekercsekhez csekély. Teljes terhelés vagy kickdown-pozícióban az átfedés és emiatt a váltakozó feszültség a legnagyobb. 

 

A kiértékelő elektronika egyenirányítja a vevő tekercsek váltakozó feszültségét, megerősíti azt és egymáshoz arányosítja a tekercsek kimeneti feszültségét. A kiértékelés eredménye lineáris feszültség jellé alakul, és tovább vezetődik a motorvezérlő egység komponensre.  

A menetpedál helyzetérzékelő részegység I. és a menetpedál helyzetérzékelő részegység II. egyenként saját tápfeszültség ellátással, test vezérléssel és jelvezetékkel rendelkeznek, hogy a rendszer redundanciája biztosítva legyen. 

A menetpedál helyzetérzékelő részegység áramkörébe egy előtét ellenállás van beszerelve, ami feszültség jelleggörbéjét a menetpedál helyzetérzékelő részegységéhez képest megváltoztatja. A két különböző nagyságú feszültség szint segítségével képes a motorvezérlő egység részegység a mindenkori részegység beérkező jelét egymástól megkülönböztetni. Ezen túlmenően ezekre a jelekre biztonsági és ellenőrző funkciók miatt is szükség van.  

 

Kényszerjárati tulajdonságok 

Ha a menetpedál helyzetérzékelő I. részegységnél vagy a menetpedál helyzetérzékelő II. részegységnél hiba fordul elő, akkor ezt a motorvezérlő egység részegység érzékeli és a EPC hibajelző lámpa részegység vezérlést kap. Egyidejűleg a motorvezérlő egység részegység lecsökkenti a motornyomatékot. A komfort funkciók, mint például a motor tolónyomaték szabályozás és a menetsebesség szabályozás funkciók lekapcsolásra kerülnek. 

 

A menetpedál helyzetérzékelő I. komponens vagy a menetpedál helyzetérzékelő II. komponens kiesésekor a rendszer üresjáratba kerül. A menetüzem újbóli felvételére csak akkor kerül sor, ha a  motor vezérlő egység komponens ellenőrizte az érzékelő működését. 

 

A kért teljesítménynél a fordulatszám csak lassan emelkedik 

A menetpedál helyzetérzékelő I. komponens és a menetpedál helyzetérzékelő II. komponens egyidejű kiesése esetén a fékpedál kapcsoló komponens információja redundáns vezetői szándékként kerül felhasználásra. A fékpedál kapcsoló részegység működtetve: üresjárati fordulatszám. A fékpedál kapcsoló részegység nincs működtetve: megnőtt üresjárati fordulatszám.  

 

Üresjárat szabályozás 

Elvi felépítés: bemenő jellemzők, gyújtás, motorvezérlő egység, fojtó szelep vezérlő egység. Az üresjárat szabályozás funkció a motor vezérlő egység részegységben van megvalósítva. Feladata a motor fordulatszám stabilan tartása üresjáratban. Főbb bemenő jellemzők: motor fordulatszám, motor hőmérséklet, menetpedál helyzet, menetsebesség, kiegészítő információk mint pl.: klíma kompresszor, szervó kormány nyomáskapcsoló, generátor terhelés. Kimenő jellemzők: fojtó szelep szög, gyújtás szög. 

Az üresjárat szabályzó a bemenő jelekből előállítja az előírt üresjárati fordulatszámot. Ez állandóan összehasonlítódik a tényleges üresjárati fordulatszámmal. Ha az előírt és a tényleges üresjárati fordulatszám között eltérés van, akkor ez a gyújtás és a fojtó szelep szög segítségével helyesbítődik. A nagyobb fordulatszám eltéréseket a gyújtás szög segítségével helyesbítjük, mert ez a szabályzó kör gyorsan hat. Ez a fajta fordulatszám szabályozás gyújtás szög ugrásokat idéz elő üresjáratban.